Inloopdouches goed plannen

Inloopdouches zijn al enige tijd erg in de mode, zij bieden immers talrijke voordelen, zowel uit esthetisch als uit praktisch oogpunt. Steeds meer bouwers en ontwerpers kiezen dan ook voor een dergelijke oplossing bij het ontwerpen van een nieuwe of gerenoveerde badkamer. Maar dit moet wel goed gepland worden, zoals het volgende artikel bewijst. Inloopdouches zijn al enige tijd erg in de mode, ze bieden immers talrijke voordelen, zowel uit esthetisch als uit praktisch oogpunt. Steeds meer bouwers en ontwerpers kiezen dan ook voor een dergelijke oplossing bij het ontwerpen van een nieuwe of gerenoveerde badkamer. Maar het moet goed gepland worden.

Voordat inloopdouches hun weg vonden naar privébadkamers, waren ze vooral te vinden in openbare ruimten in sportscholen en wellnesscentra. Omdat zij ook barrièrevrij douchen mogelijk maken, behoren zij reeds lang tot de standaarduitvoering van sanitaire ruimten in ziekenhuizen en hotels. Bovendien worden ze, om visuele en design redenen, steeds vaker gebruikt in particuliere woningen, omdat ze een volledig homogene vloerbedekking mogelijk maken, waardoor de doucheruimte naadloos overgaat in de kamer en de badkamer groter lijkt. Ofwel wordt de douchebak in de vloer verzonken, zodat er geen traptreden moeten worden genomen, ofwel de douche heeft helemaal geen douchebak meer, maar wordt hij net als de rest van de badkamer betegeld met het vereiste afschot richting de afvoer.

Afstemming is belangrijk

Voor de afwatering staan de tegelzetter verschillende systemen ter beschikking – afhankelijk van de wensen van de klant en in het kader van de inbouwsituatie op de bouwplaats. Dit begint met de klassieke puntafvoer, via lineaire afvoer met betegelde afdekking, tot de doucheboard systemen. Het maakt niet uit welke variant gebruikt moet worden: Een doorslaggevend punt voor een bevredigende totaaloplossing is de afstemming tussen installateur en tegelzetter. Het gebeurt telkens weer, dat de tegelzetter op de bouwplaats aankomt en een vloerafvoer aantreft, zonder enige informatie over hoe en waar de afdichting dichting op moet aansluiten. Indien de installateur echter het desbetreffende systeem aan de bouwer heeft verkocht, moet hij ervoor zorgen dat de veilige installatie ervan kan worden gegarandeerd.

Typologie van inloopdouches

Inloopdouches zonder ondervloerelement
In dit geval wordt de vloerafvoer door de tegelzetter gelijk met de vloer aangebracht en wordt het afschot handmatig in de dekvloer verwerkt. De volgorde kan naar wens worden bepaald binnen het kader van de constructiemogelijkheden. Er moet echter altijd op worden gelet dat de vloerafvoer is voorzien van een afdichtingsmanchette, die voldoet aan DIN 18534.

Inloopdouches zonder ondervloerelement met lijnafvoer
Een afvoergoot van een plat roestvrijstalen U-profiel met een ingebouwd afschot, wordt vlak met het oppervlak geïnstalleerd en afgedekt met een roestvrijstalen afdekking of de respectieve vloerbedekking. Het douchewater loopt weg via de smalle voeg tussen de bekleding en de aansluitende vloerbedekking.

Inloopdouches met ondervloerelement
Hier wordt een waterdicht doucheboard met polystyreen hardschuimkern (ca. 4 cm dik) in de dekvloer aangebracht, die direct daarna met een vloerbedekking naar keuze (bijv. keramiek, natuursteen, glasmozaïek, enz.) betegeld kan worden. Hier moet aandacht worden besteed aan een passende systeemcontrole. Het grote voordeel van de doucheboards is het geprefabriceerde afschot en de in de fabriek afgedichte vloerafvoer.

De juiste mortel

Bij de keuze van de dekvloermortel en het afdichtingsmateriaal tot en met de lijmmortel, moet rekening worden gehouden met de bouwkundige situatie in verband met de droogtijden, en moet ervoor worden gezorgd dat de produkten voldoende tijd krijgen uit te harden. Vooral bij renovatie/modernisering is het beter om snelhechtende producten te gebruiken, die het voordeel hebben dat de wachttijden tussen de afzonderlijke werkstappen aanzienlijk worden verkort. Indien daarentegen normaal verhardende lijmmortels worden gebruikt, die ook als egalisatiemortels worden gebruikt, kunnen ter plaatse van de voegen verkleuringen optreden. De lijmmortels kunnen dan meestal niet voldoende uitharden en worden veel te vroeg blootgesteld aan water en reinigingsmiddel.

Maar soms komen er na verloop van tijd klachten van de klant, omdat er verkleuring optreedt op plaatsen, die buiten het douchegedeelte liggen en praktisch nooit aan water worden blootgesteld. Tijdens een voeginspectie, na het wegnemen van de tegel, merkt men dat de onderliggende lijmmortel duidelijk doorweekt is. Dit komt door capillair aangetrokken water uit het douchegedeelte. Om dergelijke problemen te voorkomen, kunt u overwegen een capillaire barrière te maken. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Een eenvoudige en doeltreffende oplossing is het gebruik van een MS-polymeer. In de eerste stap wordt alleen de badkamervloer gelegd. De tegelrand inclusief de legmortel wordt vervolgens afgedicht met een MS-polymeer, dat na uitharding als capillaire barrière fungeert en zo voorkomt dat water onder de betegeling uit de doucheruimte migreert. Pas daarna gaat u naar de doucheruimte, die op die manier capillair gescheiden is van de rest van de badkamervloer.

Afvoeren correct plaatsen

Er kunnen de vakman nog meer “valstrikken” wachten op het gebied van procedures. Vooral vloerafvoeren, zonder in de fabriek gemonteerde afdichtingsmanchetten, vereisen bijzondere aandacht voor de installatie-instructies, omdat de lijmvlakken speciaal moeten worden gereinigd of de zelfklevende afdichtingsbanden afzonderlijk moeten worden afgedicht. Het ligt in de aard van de zaak dat kant-en-klare doucheboards duidelijk voordelen hebben bij de verwerking in vergelijking met een klassieke afvoer. Het afvoersysteem is immers reeds in de fabriek afgedicht, zodat alleen de randgedeelten nog van een passende afdichtingstape moeten worden voorzien. Een ander voordeel van dergelijke doucheboards is hun absoluut vlakke oppervlak, dat reeds het ideaal benodigd afschot heeft.

Veilig voegen

Voor het definitieve voegwerk na de installatie kan de tegelzetter kiezen tussen de vertrouwde cementgebonden voegmortel en die op basis van epoxyhars. Wat de verwerking betreft, is de nieuwe generatie epoxyharsmortels niet meer te vergelijken met die van vroeger. Het grote voordeel van een epoxyharsvoeg is ongetwijfeld de kleurstabiliteit en de hoge bestendigheid tegen de huishoudelijke reinigingsmiddelen, die tegenwoordig worden gebruikt. Vooral als de klant een bijzonder donkere voeg wenst, is het gebruik van een epoxyharsmortel aan te bevelen. Maar let op: als eenmaal voor zo’n epoxyharsmortel is gekozen, wordt meestal alleen het douchegedeelte ermee gevoegd. Voor de overige delen van de vloer kan een cementgebonden systeem worden gebruikt.

Conclusie

Traploze open en inloopdouches vormen een werkterrein met een groeiende toegevoegde waarde voor alle betrokken vakmensen. De klanten zijn snel overtuigd van de voordelen. Enerzijds is douchen gewoon veel leuker als je voldoende vrije ruimte om je heen hebt in plaats van een kleine cel; anderzijds zijn deze badkamerruimtes bijzonder comfortabel om in te stappen en te gebruiken en, last but not least, relatief gemakkelijk schoon te maken. Zeker op hogere leeftijd stellen mensen dergelijke zaken bijzonder op prijs – niet in de laatste plaats omdat de demografische ontwikkeling de ambachtelijke sector duidelijk in de kaart speelt.

Bij de planning en de bouw is het belangrijk dat de juiste waterdichtingsklasse en de juiste waterdichtingsproducten worden gebruikt. De oppervlakte van inloopdouches moet worden ingedeeld in waterdichtheidsklasse W2 I volgens DIN 18534. Bijgevolg mogen bij de keuze van een systeem alleen producten worden gebruikt die niet alleen afzonderlijk, maar ook als systeemverbinding zijn getest en die voldoen aan de eisen van DIN 18534. Zo kunt u er zeker van zijn dat uw klant lang plezier aan het douchen zal beleven.

Erhalte ein kostenloses T-Shirt von Botament!

Abonniere unseren Newsletter und wir schicken Dir kostenfrei und unverbindlich ein tolles Botament T-Shirt zu!