Bouwplaat vs. gipsplaat

Iedereen kent de conventionele of de groene geïmpregneerde gipsplaat.

In de praktijk moet eerst een complexe onderconstructie worden opgetrokken om de ondervloer te egaliseren. Hiervoor zijn extra gereedschappen en hulpmiddelen nodig, zoals een hamerboor en geschikte deuvels. Dit zijn allemaal geen alledaagse gereedschappen die een tegelzetter bij zich heeft. Nadat de onderconstructie is opgetrokken, moeten ook de gipsplaten moeizaam naar boven worden gedragen. Hier merk je snel het gewicht van de gipsplaat. Nadat de gipsplaten met een groot aantal schroeven aan de onderconstructie zijn bevestigd, is de volgende stap het vullen van de boorgaten en voegen. Als dit gebeurd is, moeten ze opnieuw worden geschuurd en in de grondverf worden gezet voordat ze worden betegeld.

Als al deze werkzaamheden zijn uitgevoerd, komt het belangrijkste punt voor de tegelzetter: hij moet de gehele muuroppervlakken voorzien van een passende gelijmde waterdichting. Vanwege de materiaalbasis gips moet hier bijzondere aandacht worden besteed, aangezien het bouwmateriaal gips niet vochttolerant is. Om deze reden mogen gipsplaten ook alleen in matig belaste ruimten volgens DIN 18534 worden toegepast.

De Botament bouwplaat heeft een groot aantal onovertroffen voordelen ten opzichte van gipsplaten. De constructiestructuur van de Botament bouwplaat is een uiterst stabiele XPS-kern, die voorzien is van een speciale coating. Om het paneel nog meer stabiliteit te geven, is een hoog alkalibestendig speciaal weefsel in de coating verwerkt. Het bijzondere aan de bouwplaten is de verscheidenheid in diktes, ze zijn verkrijgbaar van 4 mm tot 50 mm.

Voordeel voor de tegelzetter op de bouwplaats:

Of het nu gaat om het egaliseren van dunne wanden boven de oude betegeling of het maken van een zelfdragende scheidingswand of zelfs het maken van individuele badkamermeubels met de bouwplaat, er zijn geen grenzen aan de vormgeving.

Wat de montage/bevestiging betreft, is de bouwplaat optimaal ontwikkeld voor de tegelzetter; ingewikkelde onderconstructies en een veelheid aan gereedschappen zijn niet nodig. In principe wordt het gewoon op de ondergrond bevestigd met een tegellijm. Ook de waterdichtheid van de bouwplaat is een ware revolutie: In combinatie met de multifunctionele MS-polymeerlijm Botament MS 6 kunnen gemakkelijk waterdichte oppervlakken worden gecreëerd. Voor dit doel worden alleen de kopse kanten van de bouwplaten gelijmd met Botament MS6 en vervolgens afgewerkt met de zelfklevende weefselstrook Botament GS12 voor extra versteviging van de voegen. De wandoppervlakken gemaakt van Botament bouwplaten voldoen aan de eisen van DIN 18534 en kunnen worden gebruikt tot de hoogste belastingsklassen. Bovendien beschikt de bouwplaat over een ETAG-goedkeuring die in heel Europa geldig is. ETAG 022 test op speciale eisen, zoals gebruik op houten ondergronden, afdichting van voegen, dynamische bewegingen in de ondergrond. Een van de grootste voordelen van Botament is dat u alle benodigde systeemcomponenten uit één hand betrekt, zodat u altijd de juiste producten ter plaatse hebt en u zich geen zorgen hoeft te maken over overeenkomstige systeemconformiteit en garantieclaims.

Erhalte ein kostenloses T-Shirt von Botament!

Abonniere unseren Newsletter und wir schicken Dir kostenfrei und unverbindlich ein tolles Botament T-Shirt zu!